Waarom snelheid zo belangrijk is voor jouw website
16 december 2020

Heb jij een webshop en wil jij meer conversies krijgen? Dan is de snelheid van je website een van de eerste punten waar je naar moet kijken. Veel bezoekers ergeren zich eraan als ze lang moeten wachten voordat er pas content verschijnt op de website.

Uit een onderzoek van 2018 door Eggplant is gebleken dat 80% van de bezoekers hebben aangegeven dat een website die langzaam bereikbaar was meer frustrerend is dan een website die volledig offline is. Volgens het onderzoek van Kissmetrics is gebleken dat maar liefst 47% van de bezoekers een website een laadtijd van 2 seconden of later verwachten. Overtuigt dit je nog niet? Misschien de volgende statistieken wel.

40% van de bezoekers zullen de website verlaten bij een laadtijd van 3 seconden of langer.
53% van mobiele bezoekers zullen de website verlaten bij een laadtijd van 3 seconden of langer.
1 op de 3 klanten zullen de website verlaten als een pagina een laadtijd van 5 seconden of langer heeft.
Online winkeliers bezoeken 8.9 pagina’s gemiddeld als de website een laadtijd heeft van 2 seconden of minder in tegenstelling tot online winkeliers die maar 3.3 pagina’s gemiddeld bezoeken als de website een laadtijd heeft van 8 seconden.

Maar waarom is mijn website zo langzaam?

Dit is een vraag die ik vaak langs zie komen. Helaas is hier geen simpel antwoord op te geven, maar zijn er verschillende factoren die dit bepalen. Hieronder worden een aantal zaken besproken die de snelheid van een website bepalen.

Een van de eerste plekken waar je naar moet kijken is de server waar jouw website op staat. Veel websites maken gebruik van Shared Webhosting. Shared Webhosting is eigenlijk 1 server die jij deelt met 10 andere websites. Dit betekent dat wanneer 1 website op die server aangevallen wordt, de 9 andere websites hierdoor langzamer zijn of in het slechtste geval helemaal niet bereikbaar zijn. Een ander nadeel van Shared Webhosting is de opslag die enig zins beperkt is. Als je een website hebt die veel foto’s of video’s heeft kan het al gauw zijn dat je opslag vol is.

Wat ook reden kan zijn van een langzame website is het plaatsen van niet geoptimaliseerde foto’s. Stel je hebt een website met 4 foto’s die ieders 3MB per foto aan bestandsgrootte zijn. Wanneer een bezoeker jouw website bezoekt, stuurt de browser van de bezoeker een ping naar de server waar jouw website op staat. Hiermee vraagt de browser aan de server alle gegevens die op de website moeten staan. Als de server 4 niet-geoptimaliseerde foto’s terugstuurt naar de browser om dit op de website te laten weergeven, vraagt de browser al 12MB aan foto’s op. Als je deze foto’s optimaliseert door middel van online tools zoals TinyPNG, kunnen ze maar liefst 90% kleiner worden aan bestandsgrootte. Reken uit je winst.

Als jij een WordPress gebruiker bent, dan is de kans erg groot dat je gebruik maakt van plugins. Deze plugins zijn echte boosdoeners voor je website als het aankomt op laadtijd. Kijk daarom goed naar de plugins die je gebruikt, welke noodzakelijk zijn en welke niet. Zie je plugins die je niet gebruikt of eigenlijk onnodig zijn? Verwijder ze. Je zult zien dat je website een stuk sneller is zonder die plugins.

Wat ook goed is om te doen, is te kijken naar de code van je website. Veel websites hebben code die niet geoptimaliseerd zijn, wat een langere laadtijd veroorzaakt. Maar hoe optimaliseer ik mijn code? Als je WordPress gebruikt is het handig om plugins te installeren zoals W3 Total Cache of Autoptimize. Deze plugins doen het werk voor jou. Echter heb je wel enige kennis nodig om deze plugins zo efficient mogelijk in te stellen.

Weet je niet hoe je deze stappen moet uitvoeren en wil je dit uitbesteden? Dan ben jij WebBrein bij het juiste adres. Neem contact op via onze contactpagina, en dan gaan we samen kijken wat WebBrein voor jou kan betekenen.